donderdag 29 december 2011

2011 : Een overzicht...terugblik en blik vooruit

Het is eind december dus tijd voor een terugblik op het hardloopjaar 2011. Natuurlijk ook al een kleine vooruitblik op 2012. Laten we vooropstellen dat ik meer gelopen heb dan ooit! Gestart in 2004, serieus begonnen in april 2005 en nu dus al een aantal jaartjes fanatiek hardloper. Ik ga 30 december in mijn ochtendtraining over de 2600 km heen. In de jaren hiervoor waren dat er zo'n 2050 km per jaar. Veel gelopen dus!

Ook de gelopen wedstrijden boden het ene na het andere PR of PPR. Op de 5 km mijn PR niet verbeterd maar wel steeds zo'n 30 seconden sneller als de 5 km wedstrijden in 2010 en in Malden zelfs onder de 19 minuten (PR maar te kort....?). Leuk waren de drie deelnames in Dodewaard bij de Dijkrunners. Hieronder mijn finish tijdens de laatste herfstloop in 19:10 minuten op 8 oktober.

10 km net onder de 40 minuten in een officiële wedstrijd in Gennep met veel tegenwind. Op de Zevenheuvelenloop was ik de laatste 10 km wel veel sneller maar dat is een tussentijd. In Boxmeer was het te warm (1 sec te langzaam) en het Rondje NL was te heuvelachtig en vroeg in het seizoen. De 10 km nog sneller is een van mijn doelen in 2012.

15 km...tja 1 maal gelopen en een PR van 59:02 minuten. Fantastisch gewoon! 7 deelnames, 7 PR's en naar nr. 8 in 2012.

Enige wat niet lukte eigenlijk was een PR op de 10EM door maagdarmstoornissen op de Holterbergloop. Deze wedstrijd verliep teleurstellend. Leuk was het hazen van een aantal van mijn lopers in Eindhoven op de halve marathon waardoor er mooie PR's werden gelopen door deze mannen. Verder me niet gericht op een PR voor de halve marathon dat gaat weer eens plaatshebben in maart 2012 in Beek-Ubbergen op 4 maart en op het NK in Venlo op 25 maart tijdens de Venloop.

Verder zei ik al eens : wanneer ik 40 wordt ga ik de Jungfraumarathon lopen omdat me dat gewoon prachtig mooi lijkt. In 2012 is het dus zover.  Begin september op naar Interlaken voor de 42,195 km naar Kleine Scheidegg. Ik heb hier nu al zin in maar eerst ff trainen natuurlijk.



Ik wens jullie allen een gelukkig, gezond, sportief 2012 toe!

Corné

zondag 4 december 2011

04-december-2011 : 16e Montferlandrun, 's Heerenberg 15 km

Vandaag was het voor de 16e keer tijd voor de Montferlandrun in 's Heerenberg. De 15e editie was door sneeuw en ijzel afgelast in 2010 dus was het alweer 2 jaar geleden dat ik deze 15 km wedstrijd voor het laatst liep. Het is alweer mijn 6e deelname alhier. Zoals altijd waren er weer vele bekenden en clubgenoten in het Montferland aanwezig. De loop is een stuk kleinschaliger als de Zevenheuvelenloop hier bij ons om de hoek. In de finishuitslag van vandaag stonden 1949 mannen en vrouwen. Na lekker rustig omgekleed te hebben in de omkleedtent besloot ik een kwartiertje voor de start dan toch maar eens naar de start te gaan.
Gisella ging bij Esther en Ton staan en ik ging lekker een stuk naar voren. Al gauw kwam ik Paul Dekker tegen en omdat ik de rest te ver naar voren stond besloot ik samen met Paul van start te gaan. Paul ging weg op een km schema van 4:05 min/km maar ik wilde vandaag gaan voor 4:00 min/km. Om 12:00 uur klonk het startschot en gingen we weg voor 15 km door het heuvelachtige landschap van het Montferland. Ik voel al meteen dat ik vrij zware beentjes heb en dat ik ook wat te ver naar achter sta helaas gezien de inhaalrace waaraan ik begin.
Het is gelukkig lekker droog, wel wat wind en een graad of 8. Omdat de zon niet schijnt heb ik wel besloten een thermoshirtje onder mijn hempie aan te trekken. Na de start gaat het meteen licht heuvelop en ik heb flink last van langzamere lopers. Desondanks gaat km 1 toch keurig in 4 minuutjes. Dan afdalen naar Stokkum en ik kan een kleine versnelling inzetten. Vanuit Stokkum weer heuvelop terug naar 's Heerenberg en dan gaan we de lange weg op richting het 5 km punt en de Peeskesbult de lange beklimming van km 5 naar 6.
Bovenstaande foto is tussen km 4 en 5. De km tijden blijven zo rond de 4:00 minuten hangen en ik kom dan ook keurig in 20:00 minuten over het 5 km punt. Dan gaan we klimmen en zoals elk jaar loop ik deze klim steeds wat sneller. Ik mis echter de macht om er top tegenop te klimmen. Dan weer afdalen richting Beek waar we alweer bij km 7 aankomen en bijna op de helft zijn. Km 7 en 8 gaan qua snelheid mooi onder de 4:00 zodat ik mooi wat tijd terug pak op het schema. Wat ik in andere jaren niet zo ervaren had was dat het vervolgens naar km 9 echt heel erg vals omhoog gaat. Niet zozeer de steilheid maar de lengte breekt je hier op. Deze km gaat zelfs langzamer dan de Peeskesbult zeg. Dan weer lekker ff dalen en passeer het km 10 punt in 40:34 minuten. Ik weet dan dat een tijd onder het uur en vandaag echt niet in gaat zitten en ga dus dan voor de 01:01:00-01:01:30 want tja we moeten ook nog een fietspad op. Tot en met km 12 gaat het prima en kan ik lekker draaien. Dan nog ff klimmen van km 12,5 naar km 14 en een beetje. Daar staat Geert Wevers ons nog aan te moedigen en foto's te knipsen.
Het beste is er dan ook wel af bij me. Maar goed we moeten nog een km-tje. Lekker afdalen het dorpscentrum weer in waar de mensen rijen dit staan en een parcoursrecord bij de heren hebben mogen aanschouwen. Dat lukt mij ook vandaag want in 01:01:02 (15,1 km) kom ik over de finish. 2 minuten langzamer dan de 7Hills maar wel 96 seconden sneller dan de Montferlandrun 2009. Ik word overigens 116de in het gehele veld.


Het blijft zo snel na de 7Hills moeilijk om ook de focus op de Montferlandrun te hebben. Ik was hier slechts 1 maal sneller en dat was in mijn eerste jaar hardlopen. De overige edities steeds langzamer. Ik mis toch de focus die ik tijdens de 7Hills wel heb. Het blijft hier door het mooie parcours en de kleinschaligheid wel heel erg mooi om te lopen en ook hier loop ik ieder jaar een PPR dus die 60 minuten slecht ik ook hier nog wel een keer. Je moet doelen houden natuurlijk.

Dan lekker snel naar huis voor onze Nanouk die dinsdag onder het mes moet! Spannend dagje wordt dat met aansluitend 7 weken revalideren voor haar.

Sportieve groet,
Corné